Instrumentariumin tiedesäätiö jakoi miljoonan euron edestä apurahoja lääketieteelliseen tutkimukseen
Instrumentariumin tiedesäätiö jakoi tänä vuonna apurahoja miljoonan euron edestä. Apurahoja myönnettiin yhteensä 34 tutkijalle tai tutkimusryhmälle.
Tiedesäätiön tehtävänä on edistää ja tukea Suomen lääketieteen sekä teknisten ja luonnontieteiden laitteisiin ja menetelmiin liittyvää tutkimustyötä sekä näiden alojen taloustieteellistä tutkimusta.
Koronavuodesta huolimatta Instrumentariumin tiedesäätiön erilaisiin apurahoihin tuli yli 300 hakemusta. Tarkan arviointiprosessin jälkeen apurahoja myönnettiin 34 henkilölle tai ryhmälle.
”Olen iloinen, että saimme hakuun paljon laadukkaita hakemuksia. Haluamme olla mukana rahoittamassa ja edistämässä suomalaista lääketieteen huippututkimusta. Innolla ja mielenkiinnolla odotan tämän vuoden apurahojen saajien tutkimusten valmistumista”, kertoo Markku Lämsä, Instrumentariumin tiedesäätiön asiamies.
Instrufoundation Fellow -apurahan määrä on 100 000 euroa ja se myönnettiin kahdelle tutkijalle. FT Olli Pietiläinen sai rahoituksen skitsofrenian genomiikan tutkimukseen ja FT Elisa Närvä geneettisesti muuntuneiden kantasolujen identifiointiin. Fellow -apuraha on ikään kuin starttiraha, jonka avulla tutkija pystyy palaamaan ulkomailta Suomeen ja perustamaan oman tutkimusryhmän tai vahvistamaan jo olemassa olevaa ryhmää.
Tiedeyrittäjyyttä tukemaan tarkoitettu 50 000 euron Silmu-apurahan myönnettiin Adamant Health Oy:lle. Vuonna 2020 perustettu yritys tarjoaa mittaus ja analyysipalvelua Parkinsonin taudin oireiden ja hoidon vaikuttavuuden mittaamiseen. Lisäksi seitsemän tutkijaa sai post-doc -apurahan, joka on tarkoitettu ulkomaille lähteville, hiljattain väitelleille tutkijoille. Väitöskirjoihin liittyviä apurahoja myönnettiin huikeat 455 000 euroa yhteensä 23 tutkijalle.
Lista kaikista apurahojen saajista julkaistaan säätiön internetsivuilla: www.instrufoundation.fi/myonnetyt-apurahat