2023

 

 • Uudistuksia apurahahakuun 2024 – haku aukeaa elokuussa
  Instrumentariumin Tiedesäätiön apurahojen haku vuodelle 2024 avautuu 1.8.2023.

 • Ohjelmistolla ja syväoppimisella veritautien kimppuun
  Veritauteja voidaan tutkia uudenlaisella kuvantamisen, big data -analyysin ja syväoppimisen yhdistävällä ohjelmistolla. Hematoscope Oy:n ratkaisussa yhdistyvät huippututkimus ja liiketoiminta-ajattelu.

 • Nestebiopsiat apuna syövän toteamisessa ja seurannassa
  Nestebiopsioita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää osana syövän diagnostiikkaa, seurantaa ja seulontaa korvaamaan tai täydentämään perinteisiä menetelmiä. Verestä ja virtsasta otetut näytteet voivat aikaistaa syövän uusiutumisen toteamista ja hoitojen aloittamista, jolloin ne myös saattavat parantavaa potilaan ennustetta.

 • Tutkimus: Elinympäristö, ihon mikrobiomi ja allergisuus
  Ihmisen mikrobiomi on iholla ja limakalvoilla elävien mikrobien ja niiden sisältämien geenien muodostama kokonaisuus. Mikrobiomin ja ihmisen immunologisen puolustusjärjestelmän välillä on jatkuvaa tietojen vaihtoa ja yhteistyötä. Mikrobiomin epätasapainotila voi altistaa erilaisten kroonisten sairauksien, kuten autoimmuunisairauksien tai allergioiden puhkeamiselle.

 • Syövän immuunihoidot aikaisempaa tehokkaammiksi
  Syövän immuunihoidot aktivoivat potilaan omaa puolustusjärjestelmää. Instrumentariumin tiedesäätiön rahoittamassa tutkimuksessa selvitetään, kuinka hoitoja voidaan kohdentaa tehokkaammin.

 • Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1,4 miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen
  Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja 1 400 000 euroa. Apurahoja myönnetään 43 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimman 100 000 euron apurahan saavat ulkomailta palanneet tutkijat FT Heidi Haikala Helsingin yliopistosta ja FT, dosentti Juulia Jylhävä Tampereen yliopistosta.