Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1,5 miljoonaa euroa apurahoina tänä vuonna

Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa apurahoina vuodelle 2025 yhteensä 1,5 miljoonaa euroa lääketieteen, luonnontieteiden ja terveysteknologian tutkimukseen. Rahoitusta saa 34 tutkijaa tai tutkimusryhmää, joiden tutkimukset tuovat uusia ratkaisuja diagnostiikkaan, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.
Tiedesäätiön apurahat ovat investointi suomalaiseen huippututkimukseen.
”Tuemme hankkeita, jotka voivat mullistaa lääketieteen teknologioita ja parantaa potilaiden diagnostiikkaa ja hoitoa tulevaisuudessa,” toteaa Instrumentariumin Tiedesäätiön hallituksen puheenjohtaja Petri Bono.
Arvostettu ja säätiön suurin Instrufoundation Fellow -apuraha myönnetään kahdelle tutkijalle, molemmille 150 000 euroa.
TT Joonas Iivanainen (Aalto-yliopisto) kehittää uutta, liikuteltavaa ja kustannustehokasta mittalaitetta, joka hyödyntää kvanttiantureita lihasten toiminnan tarkkaan ja kivuttomaan mittaamiseen. Teknologia voi parantaa hermo-lihassairauksien diagnostiikkaa ja seurantaa ilman invasiivisia sairaalaympäristössä tehtäviä tutkimuksia, mikä mahdollistaa aiempaa nopeamman ja helpomman hoidon suunnittelun.
FT Mikael Marttisen (Tampereen yliopisto) tutkimus auttaa ymmärtämään, mitkä geenisäätelykokonaisuudet ohjaavat aivosolujen toimintaa ja vaikuttavat neurologisten sairauksien kehittymiseen. Uusi yhdistelmä huipputeknologiaa – yksisolu-analyysiä, spatiaalista kartoitusta ja tekoälymallinnusta – voi paljastaa sairausmekanismeja entistä tarkemmin edistäen näin uusien, täsmällisempien hoitomuotojen kehittämistä aivosairauksiin.
Uusia teknologioita sydänterveyden seurantaan
Tutkijainnovaattoreille ja tiedeyrittäjille suunnatun SILMU-apurahan á 50 000 euroa saa kaksi yritystä.
MoniCardi Oy kehittää seuraavan sukupolven EKG-analytiikkaa, joka tuo kliinisen tason sydämen seurannan suoraan kuluttajille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Yrityksen patentoitu teknologia mahdollistaa sydänsairauksien varhaisen tunnistamisen, sydänriskien arvioinnin sekä suorituskyvyn optimoinnin ilman kalliita sairaalatutkimuksia. MoniCardin analytiikka on yhteensopiva sekä EKG-laitteiden että kuluttajamarkkinoiden sykevälimittareiden kanssa. Tämä mahdollistaa sydämen tilan jatkuvan ja tarkan seurannan. Teknologiaa on jo otettu käyttöön Suunnon ZoneSense-tuotteessa, ja se tarjoaa uraauurtavan ratkaisun myös lääkinnällisiin sovelluksiin.
AIATELLA Oy kehittää tekoälytyökalua, joka parantaa sydän- ja verisuonitautien, kuten aivoinfarktien, varhaista havaitsemista ultraäänitutkimuksissa. Ohjelmisto automatisoi kuvantamisen mittaukset ja analyysin nopeuttaen diagnoosia ja vähentäen inhimillisiä virheitä. Tämä auttaa lääkäreitä tekemään tarkempia arvioita ja parantaa potilaiden hoitomahdollisuuksia.
Uutta rahoitusta verisairauksien tutkimukseen
Instrumentariumin Tiedesäätiö sai merkittävän testamenttilahjoituksen viime vuonna. Sen kunniaksi perustettu Anja ja Matti Koskenojan rahasto tukee verisairauksien tutkimusta ja hoidon kehittämistä, ja tänä vuonna jaetaan sen ensimmäinen apuraha. 50 000 euron rahoituksen saa FT Kim Daehong (Helsingin yliopisto), joka tutkii allogeeniseen kantasolusiirtoon liittyvää käänteishyljintää. Ilmiö heikentää leukemian ja muiden verisyöpien hoitotuloksia. Tutkimus auttaa ymmärtämään käänteishyljinnän mekanismeja ja voi näin edistää tehokkaampien hoitokeinojen kehittämistä, mikä parantaisi verisyöpäpotilaiden hoitoennustetta.
Laajaa tukea nuorille tutkijoille
Säätiö myönsi lisäksi 13 post-doc-apurahaa nuorille tutkijoille kansainvälisiin tutkimusprojekteihin sekä 17 apurahaa väitöskirjatutkijoille eri yliopistoista.
Kaikki apurahansaajat julkistetaan Helsingissä 12. helmikuuta 2025 järjestettävässä juhlatilaisuudessa, ja kaikkien apurahasaajien tiedot löytyvät myös säätiön verkkosivuilta.