Apurahat ovat merkittävä tekijä tutkijan uralle

Anniina Färkkilä on Helsingin yliopiston apulaisprofessori ja tutkimusryhmän johtaja. Hän on myös yksi suomalaisen munasarjasyöpään liittyvän tutkimuksen kärkinimiä. Rahoitusta tutkimustyöhön Färkkilä on hakenut eri lähteistä – kuten Instrumentariumin Tiedesäätiöltä. Keväällä 2024 tiedesäätiö kutsui hänet hallitukseensa.

Helsingin yliopiston Naistenklinikan apulaisprofessori, LT Anniina Färkkilällä on kattava osaaminen naistentauteihin ja erityisesti munasarjasyöpään liittyvän tutkimuksen alalla. Koska ulkopuolinen rahoitus on tutkimuksen tekemisessä merkittävä tekijä, on Färkkilä hakenut määrätietoisesti rahoitusta useilta eri tahoilta niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Instrumentariumin Tiedesäätiön apurahan Färkkilä on saanut kaksi kertaa. Post-doc -apurahan turvin hän työskenteli vuosina 2017-2019 Yhdysvalloissa Harvardissa. Palattuaan takaisin Suomeen, hän kokosi Fellow-apurahan avulla oman tutkimusryhmän ja perusti ”Systems medicine of the tumor microenvironment” tutkimusryhmän syksyllä 2019.

Tällä hetkellä Färkkilä osallistuu oman tutkimusryhmänsä johtamisen lisäksi HUSin syöpäkeskuksessa kliinisiin ja translationaalisiin lääketutkimuksiin sekä toimii Helsingin yliopistossa tohtorikouluttajana.

Mikä johdatti sinut tutkijan uralle?

Opintoni alkoivat lääketieteen parissa, mutta jo varhain minulle kirkastui, että haluan vaikuttaa laajemmin sairauksien hoitoon. Lääkärinä keskittyy yksittäisiin potilaisiin, mutta tutkijana pystyn kehittämään uusia hoitokeinoja ja vaikuttamaan näin suurempaan joukkoon ihmisiä. Tämä motivaatio johti minut tutkimuksen polulle. Matka tutkijaksi vei noin kymmenen vuotta, mutta nyt olen tilanteessa, joka on monella tapaa unelmani.

Miksi postdoc-vaihe on tärkeä?

Jos haluaa tehdä merkittävää tutkimusta Suomessa, ulkomainen postdoc-jakso on lähes välttämätön. Se on tärkeää sekä tieteellisen kasvamisen että verkostoitumisen kannalta. Minulle Dana-Farber Cancer Institute ja Harvard Medical Shool tarjosivat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia munasarjasyövän uusimpien hoitojen resistenssimekanismeja. Postdoc-jakso oli ratkaiseva urani kannalta, sillä se antoi arvokkaita kokemuksia ja verkostoja. Perhetilanteemme oli myös silloin optimaalinen lastemme iät huomioiden, ja päätimme tarttua tilaisuuteen. Onneksi puolisoni ja lapsemme sopeutuivat hyvin Yhdysvaltoihin, ja kokemus oli rikastuttava meille kaikille.

Miten Instrumentariumin Tiedesäätiön Fellow-apuraha on vaikuttanut uraasi?

Säätiön minulle myöntämä 100 000 euron Instru Fellow -apuraha vuonna 2019 oli merkittävä käännekohta. Sen avulla perustin Yhdysvalloista palattuani oman tutkimusryhmäni Helsingin yliopiston Oncosys-ohjelmassa. Ilman säätiön apurahaa en olisi voinut palkata työvoimaa, enkä käynnistää tutkimusryhmäni toimintaa. Alkuvaiheessa kaikki rahoitus meni laboratorion perustamiseen aina pipeteistä lähtien sekä sopivien väitöstutkijoiden palkkaamiseen. Apurahan ansiosta pystyimme tuottamaan myös ensimmäisiä tieteellisiä julkaisuja. Ne loivat osaltaan pohjan myöhemmille, suuremmille rahoitushauille, kuten EU:n ERC Starting Grantille.

Millainen on säätiöiden rooli tutkimuksen rahoituksessa?

Säätiöiden merkitys on kasvanut vuosien aikana merkittävästi, kun julkinen rahoitus on vähentynyt. Tutkijoiden on usein rahoitettava oma palkkansa säätiörahoituksella, sillä vakinaisia tutkijanvirkoja on yliopistoissa vähän. Instrumentariumin Tiedesäätiö on ollut kriittinen tuki oman urani alkuvaiheessa, ja se tarjoaa kaiken kaikkiaan elintärkeää rahoitusta etenkin nuorille tutkijoille. Nuoren tutkijan potentiaalin ja kasvun tukeminen pitää Suomessa pystyä turvaamaan. Säätiöiden apurahat ovat usein se ratkaiseva oljenkorsi, joka mahdollistaa uusien ideoiden kehittämisen ja rohkaisee jatkamaan.

Miten koet roolisi tiedesäätiön hallituksessa?

Olin todella otettu, että minut kutsuttiin mukaan Instrumentariumin Tiedesäätiön hallitukseen. Se oli iso yllätys ja henkilökohtainen kunnianosoitus. Hallituksen jäsenenä tuon mukanani käytännön kokemusta siitä, mitä tutkijan polku vaatii. Olen itse kulkenut tutkijanuran alkuvaiheet, joten tiedän, kuinka tärkeää nuorten tutkijoiden tukeminen on. Säätiön hallituksessa haluan olla mukana edistämässä tutkimusrahoituksen kohdentamista niille, joilla on potentiaalia kehittää merkittävää tiedettä.

Ennen hallitusjäsenyyttäni olen ollut muutaman kerran myös ulkopuolisena arvioitsijana arvioimassa tiedesäätiöön lähetettyjä apurahahakemuksia. Myös se on ollut erinomainen näköalapaikka lääketieteen näkymiin tutkimuksessa ja avartanut omaa ymmärrystä, miten tärkeää työtä tiedesäätiö tekee.

Miten arvioit Instrumentariumin Tiedesäätiön vaikuttavuutta?

Instrumentariumin Tiedesäätiö on ratkaisevassa roolissa suomalaisen lääketieteellisen tutkimuksen tukemisessa. Säätiön tarjoama rahoitus ei pelkästään mahdollista yksittäisten tutkijoiden tai projektien etenemistä, vaan se edistää koko tutkimuskentän kehitystä. Ilman tällaisia resursseja monia innovatiivisia hankkeita ei välttämättä koskaan saataisi käyntiin. Säätiön tekemä työ ja sen mahdollistamat apurahat ovat tärkeää Suomen kilpailukyvyn ja lääketieteellisen tutkimuksen edistämisessä.

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Helsingin yliopisto


Instrumentariumin tiedesäätiö 11.11.2024