Verenpaineenmittaus helposti sormenpäästä

Verenpaineenmittaus on keskeinen osa lääketiedettä ja terveydenhoitoa. Pitkäkestoinen ja jatkuvampi mittaus ei kuitenkaan onnistu hyvin perinteisillä mittareilla. Sormenpäämittausta on mahdollista tehdä myös ihmisen nukkuessa.

Verenpainetta mitataan tyypillisesti olkavarresta mansetilla ja siihen liitetyllä mittarilla. Se on kuitenkin hankalaa ja antaa vain pistetiedon juuri sen hetkisestä verenpaineesta. Sormeen asennettava anturi voi sen sijaan seurata ihmisen verenpainetta lähes huomaamatta esimerkiksi koko yön ajan. Näin saadaan yksittäisen pistemittaustuloksen sijaan ihmisen pidempiaikainen verenpaineprofiili.

”Verenpaineen mittaus on lääketieteen tekniikassa kuin ”Graalin malja”. Se on mukana todella monen asian tutkimuksessa ja selityksenä monelle sairaudelle sekä kuolemalle. Kehittämämme laitteen avulla mittaus tapahtuu kivuttomasti ja mahdollisimman huomaamattomasti. Öiseen aikaan ihmisen keho on levollisimmillaan, joten silloin pidempiaikaista mittausta eivät häiritse monet ulkoiset tekijät”, kuvailee väitöskirjatutkija Tuukka Panula uudenlaista mittauslaitetta. Ensimmäisen prototyypin Panula rakensi aivan itse, mutta nykyisen parannellun version suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut mukana useampia henkilöitä Turun yliopistosta.

Instrumentariumin Tiedesäätiö on myöntänyt vuonna 2023 Panulalle 5000 euron apurahan väitöskirjan kirjoittamista varten.

Kliiniset kokeet on tehty

Panula on valmistunut Turun yliopistosta diplomi-insinööriksi vuonna 2019. Jo perustutkintoa tehdessään hän päätyi terveysteknologian ja verenpainemittauksen pariin. Jatko-opiskelijana ja väitöskirjantekijänä tieto aiheesta on syventynyt ja mukaan on tullut yhteistyökumppanina muun muassa Turun yliopistollinen keskussairaala.

”Tutkimuksemme kaikki kliiniset kokeet on saatu tehtyä, vaikka korona hidastikin niiden toteuttamista. Mittausten toteuttaminen oli pandemian aikana sairaaloissa hankalaa. Väitöskirjani on nyt loppusuoralla ja se on tarkoitus saada esitarkastukseen vielä vuoden 2023 puolella. Väittely siirtyy pakostakin vuoden 2024 puolelle”, kertoo Panula.

Tavoitteena mitata montaa asiaa yhdestä sormenpäästä

Kaikille lääkäreille ja hoitajille sekä useille potilaillekin on tuttu happisaturaatiota mittavaa anturi, joka asetetaan potilaan sormenpäähän. Panulan kehittämässä laitteessa on samannäköinen anturi, johon on tulevaisuudessa tarkoitus yhdistää sekä verenpaineen, happisaturaation että sykkeen mittaukset.

”Aion hakea tutkimushankkeelle jatkorahoitusta ja haluan itse jatkaa akateemista uraani tutkijana tämän aiheen parissa. Missään tapauksessa tämä laite ei tule jäämään pöytälaatikkoon, vaan sille etsitään myös kaupallistamisvaihtoehtoja esimerkiksi Business Finlandin kanssa”, vakuuttaa Panula.

Apuraha piti hengissä Lontoossa

Business Finland on ollut hankkeen rahoittaja jo aikaisemmin. Panula on palkattuna tutkijana Turun yliopiston Graduate Schoolissa, joka on mahdollistanut kokopäivätoimisen tutkijana työskentelyn. Instrumentariumin Tiedesäätiön apuraha on kuitenkin tullut tarpeeseen.

”Apuraha piti osaltaan minut hengissä, kun olin väitöskirjan tekoon liittyen puoli vuotta Lontoossa tutkijavaihdossa. Asuminen ja eläminen ovat Lontoossa todella kallista, joten olimme siellä ollessamme tyttöystävän kanssa aika lailla puilla paljailla. Kokemus oli tästä huolimatta mukava ja antoisa”, muistelee Panula.

Instrumentariumin Tiedesäätiön apurahaa Panula päätyi hakemaan kollegan vinkistä. Hän on selvitellyt tutkijanuransa aikana monia erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja pitää väitöskirjaan saatavaa kannustusapurahaa erittäin hyödyllisenä.

”Harva säätiö myöntää kannustusapurahoja palkkaa saaville väitöskirjatutkijoille. Hyvä juttu Lontoon vierailuni kannalta, että Instrumentariumin Tiedesäätiö kuitenkin toimii niin.”

Teksti: Kai Tarkka / Viestintäpalvelu Taika Oy
Kuva: Tuukka Panula

Instrumentariumin tiedesäätiö 5.10.2023