”Pidä apurahahakemus lyhyenä ja selkeänä”

Irmeli Kosonen on työskennellyt Instrumentariumin Tiedesäätiön sihteerinä vuodesta 2008 lähtien. Hän on nähnyt vuosien varrella monta hyvää mutta myös huonoa apurahahakemusta. Pitkän uran Instrumentarium-konsernissa ja GE Healthcaressa tehnyt Kosonen siirtyy eläkkeelle syyskuun alussa 2023.

Savossa syntynyt ja Turun kauppakorkeakoulusta aikanaan valmistunut Kosonen on käsitellyt Instrumentariumin Tiedesäätiössä satoja apurahahakemuksia vuosien varrella. Muutaman käytännön neuvon hän haluaa antaa tuleville apurahahakemusten tekijöille.

”Ansioluettelon, eli CV:n, pitää olla selvä ja kunnossa. Kaikki viimeisimmät tiedot koulutuksista ja työpaikoista on löydyttävä luettelosta selvästi. Hakemusten arvioitsijaa ei ole syytä näännyttää monimutkaisen tai turhan pitkän hakemuksen vuoksi. Itse hakemuksessa sivu tai korkeintaan kaksi riittää yleensä oikein hyvin”, neuvoo Kosonen.

Hakemuksille uusi aikataulu

Irmeli Kosonen on tähän saakka ollut säätiön ensisijainen kontakti monelle tutkijalle, apurahan hakijalle ja arvioitsijalle. Kiireisintä aikaa työssä on ollut aina syksy, jolloin joka vuotinen apurahojen hakuaika päättyy. Vuonna 2023 hakuaika alkaa aikaisemmasta poiketen vasta elokuun alusta, mutta jatkuu syyskuun puoleen väliin saakka. Kososen jäädessä pois automatisoituu hakemusten käsittely lähes täysin.

”Olen tehnyt syksyisin usein töitä jopa kokopäiväisesti, kun on ollut kiirettä hakemusten kanssa. Virallisesti olen kuitenkin ollut eläkkeellä jo pitkään ja työskennellyt vain puolipäiväisesti. Säätiön työt ovat tuoneet ryhtiä elämääni ja mukavan rytmityksen viikkoihin. Nyt täytyy sitten syyskuusta lähtien keksiä itselleen jotain aivan uusia harrastuksia”, naurahtaa Kosonen.

Tutkija, muista eläkkeesi

Eläkkeellä jo pidemmän aikaa ollut Kosonen haluaa muistuttaa apurahan hakijoita tulevista eläkkeistä. Apurahan saajia on edellytetty ottamaan itselleen eläkevakuutus Melasta. Kaikkia hakijoita se ei ole miellyttänyt.

”Nuori tutkija ei tule vielä eläkkeitä ajatelleeksi, mutta näin vanhempana sitä ymmärtää asian paremmin. Jos tutkija ei maksa itselleen eläkkeitä, niin eipä niitä ole sitten vanhempana saamassakaan. Tämä kannattaa kaikkien muistaa”, painottaa Kosonen.

Mela-vakuutuksen voi jättää maksamatta vain siinä tapauksessa, että työskentelee Suomen ulkopuolella.

Malja samppanjaa tieteelle

Irmeli Kosonen on toiminut tiedesäätiön sihteerinä vuodesta 2008 alkaen. Vuosina 2003-2008 hän vastasi GE Healthcare Finland Oy:ssä viennin ja tuonnin lainmukaisuuden ja säädösten noudattamisesta. Tätä ennen Kosonen toimi Instrumentarium-konsernin huolintapäällikkönä useiden vuosien ajan.

”Kun aloitin työt tiedesäätiössä tunsin jo säätiön taustat hyvin. Mitään suuria yllätyksiä en siksi kokenut edes aivan alussa. Vuosien aikana apurahamaailma ja minua aina kiinnostaneet lääketieteen tutkimus sekä teknologia ovat tulleet tutuiksi. Kiinnostavien ihmisten ja asiantuntijoiden kanssa olen saanut olla tekemisissä”, muistelee Kosonen.

Jokaisen vuoden eräänlainen kohokohta ovat olleet kevättalvella järjestettävät juhlat, joihin kutsutaan säätiön yhteistyökumppanit ja apurahojen saajat.

”Juhlissa nostetaan aina perinteisesti samppanjamalja tieteelle. Niitä hetkiä säätiössä tulen lämmöllä muistelemaan.”

Instrumentariumin tiedesäätiö 28.8.2023