Lääketeollisuus ja perustutkimus kohtaavat Instrumentariumin tiedesäätiössä

Instrumentariumin tiedesäätiö edistää ja tukee suomalaista lääketieteen tutkimusta sekä teknisten ja luonnontieteiden laitteisiin ja menetelmiin liittyvää tutkimustyötä. Säätiön hallituksen uusi jäsen Matthew Iles tuo säätiön toimintaan lisää lääketeollisuuden näkemystä.

Lääketeollisuus on ehdottomasti suurin lääketieteen tutkimuksen rahoittaja maailmalla. Lääketeollisuuden rahoituksen pääfokus ei kuitenkaan ole perustutkimuksessa, vaan enemmän sellaisissa tutkimushankkeissa, joissa on jo näkyvissä selvempi tuotteistamiseen johtava polku. Tällainen on esimerkiksi tutkimushanke, jossa lääkkeen biologinen vaikutuskohde ja mekanismi jo tunnetaan.

”Instrumentariumin tiedesäätiötä tarvitaan nimenomaan lääketieteellisen tutkimusuransa alkuvaiheessa olevien tutkijoiden ja yritysten rahoittamiseen. Vain melko harvoista perustutkimuksen havainnoista syntyy lopulta valmiita tuotteita ja hoitomuotoja. Ilman laadukasta ja monipuolista perustutkimusta, fiksuja tutkijoita ja luovia lähestymistapoja jäisivät monet lääketieteen tärkeät oivallukset kuitenkin syntymättä”, kertoo sekä lääkekehityksen tutkimuksen että liiketoiminnan parissa pitkän uran tehnyt Iles. 

Kansainvälisen lääkeyritys AbbVie Oy:n toimitusjohtajana ja Lääketeollisuus ry:n puheenjohtajana Ilesilla on todellinen näköalapaikka sekä suomalaiseen mutta myös globaaliin lääketeollisuuteen, -liiketoimintaan ja -tutkimukseen. Nyt tämä näköala on kirkastunut vielä entisestään, kun hänet valittiin keväällä 2022 Instrumentariumin tiedesäätiön hallitukseen.

”Kaikki lähtee liikkeelle perustutkimuksesta”

Maltalaisen isän ja suomalaisen äidin poika on ehtinyt katsoa lääketieteen toimialaa monesta näkökulmasta. Alun perin orgaanista kemiaa lukenut ja siitä Helsingin yliopistosta valmistunut Iles aloitti työuransa lääkkeiden parissa turkulaisessa Leiraksen / Scheringin lääketehtaassa. Sen jälkeen matkan varrella ovat tutuksi tulleet Juvantia Pharma, Rosche, Pfizer ja Takeda. Suomen lisäksi Ilesilla on kokemusta myös lääketieteen ja -teollisuuden kansainvälisistä kuvioista muun muassa USA:ssa, Ruotsissa ja Baltiassa.

”Luottamustehtävät säätiöissä ja järjestöissä saavat aikaan sen, että pääsee seuraamaan toimialaa ja sen kehitystä todella monipuolisesti. Oman yrityksen johtamisen lisäksi on oltava selvillä niin covidista kuin apinarutostakin ja niihin liittyvistä asioista. Koko toimialan kannalta haasteellista on henkilöstö- ja resurssipula, jotka näkyvät varsinkin julkisella puolella sairaaloissa. Kun saamme kehitettyä parempia lääkkeitä ja tehokkaampia hoitomuotoja, pääsemme toivottavasti myös osaltamme helpottamaan henkilöstön työkuormaa”, painottaa Iles.

”Kaikki lähtee liikkeelle lääketieteen perustutkimuksesta, jonka pohjalta syntyy huippututkimusta. Tämän päivän laadukas perustutkimus näkyy noin 10 - 30 vuoden päästä käytännön tuloksina apteekkien hyllyillä ja uusina hoitomuotoina sairaaloissa”, muistuttaa Iles.

Umpikujien avulla päästään myös eteenpäin

Ilesin mielestä Suomessa tarvitaan erilaisia riippumattomia tiedesäätiöitä, jotka eivät ole kaupallisesti sitoutuneita mihinkään yksittäiseen yritykseen.

”Tarvitsemme tuhansia ideoita, jotta saamme lopulta synnytettyä ideoiden pohjalta konkreettisia tuotteita ja palveluita. Menestyksen etsimisen lisäksi tutkijoille on annettava mahdollisuus käydä katsomassa myös erilaisia umpikujia. Vain siten löydämme tien eteenpäin ja tehokkaampiin hoitoihin. Odotan itse hyvin kiinnostuneena, minkälaisia hakemuksia Instrumentariumin tiedesäätiö saa tutkijoilta nyt alkaneella hakukierroksella. On innostavaa päästä mukaan tähän hakuprosessiin ja tekemään päätöksiä muiden asiantuntijoiden kanssa”, sanoo Iles.

Digitalisaatio näkyy innovaatioissa

Digitalisaatio nähdään ratkaisuna monella alalla. Myös lääketieteessä ja lääketeollisuudessa. Ilesin mukaan suomalaiset ovat todistaneet, että meillä on tämän alan huippuosaamista.

”Suomalaisia terveydenhoidon digiportaaleja on jo myyty maailmalle. Tästä ovat esimerkkejä Noona ja Kaiku. Lääketieteellisten tutkimusten ja innovaatioiden sekä digitalisaation yhdistämisellä voidaan ratkaista monia terveydenhoidon haasteita sekä Suomessa että maailmalla”, uskoo Iles.

Teksti: Kai Tarkka / Viestintäpalvelu Taika Oy
Kuva: Matthew Iles

Instrumentariumin tiedesäätiö 25.8.2022