Kantasolujen koko vaikuttaa vanhenemiseemme

Kantasolujen fyysinen koko suurenee vanhetessamme. Tämä aiheuttaa soluissa toimintahäiriöitä, jotka estävät niiden normaalin toiminnan. Jette Lengefeldin johtama tutkimusryhmä tutkii kantasolujen vaikutusta vanhenemiseemme. Tutkimus tapahtuu osittain Instrumentariumin tiedesäätiön apurahan turvin.

Tutkimusten perusteella kantasolujen koko on merkittävä tekijä solujen toiminnan kannalta. Tutkimukset eivät vielä kuitenkaan paljasta, kuinka kantasolujen koko vaikuttaa solujen toimintaan käytännössä. Vielä ei tiedetä sitäkään, onko kantasolujen koolla vaikutusta myös moniin ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.

"Selvitämme yhdessä Helsingin yliopiston tutkimustiimimme kanssa veressä olevien kantasolujen toimintaa ja niiden koon vaikutusta vanhenemiseen. Pienennämme kantasoluja, jotta näemme, mikä vaikutus muutoksella on vanhenemiseen. Hyödynnämme myös eri kokoisia syöpäkantasoluja ja selvitämme kantasolun koon vaikutusta syövän kehittymiseen", kertoo Lengefeld. Hänen arvionsa mukaan Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa sijaitsevan tiimin tutkimustyö edistää huomattavasti tieteellistä tutkimusta sekä tarjoaa erilaisia hoitokeinoja vanhenemiseen liittyviin sairauksiin, kuten syöpään.

Jette Lengefeldille myönnettiin keväällä 2022 Instrumentariumin Tiedesäätiön 100 000 euron Fellow-apuraha tätä tutkimustyötä varten.

Uusia parannuskeinoja sairauksiin

Ennen Helsinkiin tuloaan Lengefeld on opiskellut biologiaa Saksassa ja Sveitsissä. Tohtoriksi valmistumisen jälkeen hän innostui MIT:ssa työskennellessään kantasoluista ja niiden vaikutuksesta vanhenemiseen. Vuonna 2021 hän perusti oman tutkimusryhmän Helsingin yliopiston Bioteknologian instituuttiin.

"Kantasolut ovat kiehtovia ja tärkeitä soluja koko ihmisen elämän ajan. Kantasolut pystyvät uusiutumaan, minkä vuoksi niiden avulla on mahdollista kehittää hoitomuotoja esimerkiksi leukemiaan, diabetekseen, sydäntauteihin sekä näkö- ja kuulo-ongelmiin. Päätin itse tutkia kantasolujen ja vanhenemisen välistä suhdetta sen vuoksi, että on tehtävä vielä paljon työtä ja ymmärrettävä kantasoluja paremmin, jotta pääsemme kehittämään parempia hoitomuotoja yllä mainittuihin sairauksiin", kertoo Lengefeld kiinnostuksestaan.

Pidempää ikää ihmisille

Kantasolujen avulla voidaan siis nuorentaa loukkaantuneita ja vanhentuneita kudoksia. Tämä on huomattu tiedeyhteisössä laajemminkin ja monet laboratoriot selvittävät kantasolujen erilaisia käyttötarkoituksia.

"Olen hyvin optimistinen sen suhteen, että lähivuosien intensiivisen kantasolututkimuksen ansiosta voimme pidentää ihmisten elinikää ja parantaa monia sairauksia. Teemme kantasolututkimustamme käytännössä “Lengefeld Lab”-brändin alla. Olemme kansainvälinen tutkimusryhmä, joka koostuu motivoituneista ja osaavista Helsingin yliopiston tutkijoista. Hyödynnämme tutkimuksissamme hiiriä sekä syöpäpotilaiden tekemiä luuydinlahjoituksia", toteaa Lengefeld.

Apurahalla uusia tutkimusvälineitä

Instrumentariumin tiedesäätiön apurahalla on Lengefeldin mukaan hyvin tärkeä merkitys heidän tutkimuksilleen. Sen avulla on mahdollista saavuttaa kunnianhimoiset tutkimustavoitteet.

"Apurahan ansiosta pääsemme hankkimaan uusia tutkimuslaitteita ja esittelemään tuloksiamme. Biologinen tutkimus on edistynyt viimeisen 10 vuoden aikana merkittävästi ja se on johtunut pääosin tutkimuslaitteiden kehityksestä. Siksi olemme hyvin kiitollisia Instrumentariumin tiedesäätiöltä saamastamme tärkeästä tuesta."

Teksti: Kai Tarkka / Viestintäpalvelu Taika Oy
Kuva. Lengefeld Lab

Instrumentariumin tiedesäätiö 16.5.2022