Toimijoita säätiön taustalla: Irmeli Kosonen, säätiön sihteeri

Säätiön 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esittelemme toimijoita säätiön taustalla. Ensimmäisenä vuorossa on säätiön sihteeri Irmeli Kosonen, joka on yli vuosikymmenen ajan pyörittänyt säätiön arkea.

Irmeli on säätiön ensisijainen kontakti apurahan saajiin, hakijoihin ja arvioitsijoihin. Kiireisintä aikaa Irmelin työssä on syksy, kun apurahakuulutus päättyy, ja hakemusten työstö alkaa. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä Irmeli innostuu edelleenkin helposti työstään ja ihmisten kanssa olemisesta.

”Minulla on aina ollut paljon ihmisiä ympärilläni. Säätiötyöhön minua innostaa myös säätiön perimmäinen tarkoitus, eli se, että tuemme tutkijoita ja lääketieteen sekä lääketieteen tekniikan kehitystä”, Irmeli kertoo.

Koronatilanteesta Irmeli ei innostu. ”Käyn mielelläni ulkona syömässä, ja nyt ei ole päässyt ravintoloihin ystävien kanssa. Mutta kyllä ihminen kummasti tottuu kaikkeen, olen sopeutunut tilanteeseen lungisti, vaikka aluksi se olikin vaikeaa."

Irmeli nauttii myös luonnosta ja metsästä, ja ulkoilee paljon. Lenkkejä päivässä saattaa kertyä kaksikin, joista toinen usein juosten. Kerimäen mökillä vietetään sukujuhlia, ja säännöllisesti veri vetää myös Etelä-Savoa suurempiin kohteisiin, kuten New Yorkiin tai Etelä-Eurooppaan. 

Irmeli myöntää olevansa lukutottumuksiltaankin melko USA-orientoitunut, vaikka onkin viime aikoina petrannut lintutietouttaan lukemalla lintukirjoja. 

”Yleissivistyksessäni on aukko lintujen  tuntemuksen kohdalla. Lisäksi olen huono palloilulajeissa, vaikka minulla on joskus ollut jopa golfin green card. Sen voisi uusia. Voisin myös joskus olla se, joka ei olisi aina suuna päänä puhua papattamassa joka paikassa. Vaikka tämä taito on oikeastaan minua juuri eteenpäin vienyt. Kerrankin puhuin aikomuksestani mennä avantouimaan, ja samassa seurueessa sattui olemaan Saunaseuran jäsen, ja niin minustakin tuli jäsen”, Irmeli nauraa.

Instrumentariumin tiedesäätiö 9.6.2020