Mikko Airavaaralle 100 000 euroa

Instrumentariumin tiedesäätiö on jakanut nuorille lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja yhteensä 900 000 euroa. Säätiön suurimman 100 000 euron apurahan sai dosentti Mikko Airavaara Helsingin yliopistosta.

Dos. Mikko Airavaara

Vuonna 1970 perustettu Instrumentariumin tiedesäätiö myönsi farmakologian ja lääkekehityksen dosentti Mikko Airavaaralle Helsingin yliopistosta Instrufoundation Fellow -apurahan biolääketutkimukseen. Biotekniikan instituutissa toimiva tutkimusryhmä tutkii aivoinfarktin mekanismeja sekä sitä, miten biologisilla lääkkeillä voisi edistää aivoinfarktista toipumista. Väestön ikääntyessä aivoinfarktit tulevat yleistymään. Jo nyt aivohalvauksen terveydenhuollonkustannusten on arvioitu olevan 1,1 miljardia euroa Suomessa. Solutason mekanismit aivoinfarktissa ja hitaasti kehittyvissä hermorappeumasairauksissa, kuten Parkinsonin taudissa tai Alzheimerin taudissa, ovat itse asiassa hyvin pitkälti samoja. Aivoinfarktissa muutokset ovat kuitenkin kokoluokaltaan täysin omaa luokkaansa, ja siksi aivoinfarkti mallina luo mahdollisuuden tutkia hermokantasolujen tai tulehdussolujen säätelymekanismeja aivan ainutlaatuisella tavalla. ”Tämän rahoituksen turvin pystymme tehostamaan tutkimustamme, josta jo nyt on tekeillä erittäin mielenkiintoisia julkaisuja”, sanoo Airavaara.

Kaikkiaan Instrumentariumin tiedesäätiö jakoi 51 apurahaa. Pääosa apurahoista meni vastaväitelleille tai väitöskirjatyötä valmisteleville tutkijoille. Seitsemän 50 000 euron apurahaa myönnettiin post-doc tutkijoille jatkokouluttautumiseen huippuyliopistoissa Australiassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Säätiön hallituksen puheenjohtaja, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, on tyytyväinen apurahojen määrästä väitelleille tohtoreille. ”Haluamme olla mukana vahvistamassa nuorten tieteentekijöiden omien tutkimusryhmien muodostumista ja heidän urakehitystä”, sanoo Ylä-Herttuala.

Instrumentariumin tiedesäätiön tarkoituksena on tukea lääketieteen sekä teknisten ja luonnontieteiden laitteisiin ja menetelmiin liittyvää tutkimustyötä. ”Tiedesäätiö on onnistunut hyvin varainhoidossaan, mikä mahdollistaa tulevaisuudessa apurahamäärän kasvattamisen, jota kautta voimme auttaa tutkijoita saavuttamaan tavoitteitaan, uutta tietoa, meidän kaikkien eduksemme”, kertoo tiedesäätiön asiamies FT Markku Lämsä.

Lisätietoja
FT Markku Lämsä, Instrumentariumin tiedesäätiön asiamies
Sähköposti markku.lamsa(at)instrufoundation.fi
Puh. 040 501 5800

FaT Mikko Airavaara
Sähköposti mikko.airavaara(at)helsinki.fi
Puh. 050 4480944
http://www.biocenter.helsinki.fi/bi/airavaara/
https://twitter.com/airavaaralab

Instrumentariumin tiedesäätiö 20.3.2017